Om oss

TSFF har som målsättning att vara till såväl nytta som glädje för Dig som släktforskar.

TSFFs olika aktiviteter beslutas i styrelsen, sedan även medlemmarnas synpunkter efterhörts.

TSFF arrangerar besök vid arkiv, institutioner eller andra för medlemmarna intressanta platser.

Ju fler släktforskare som är föreningsanslutna desto större är möjligheten att påverka beslutsfattarna inom de myndigheter, som avgör villkoren.

Ett starkt skäl till att Du bör ansluta Dig till TSFF är samvaron och erfarenhetsutbytet.

Inom TSFF har Du Chans att få hjälp med problemlösning genom tips från erfarna medlemmar.

Om Du deltar i s.k. anbytarträffar kan Du t.o.m. ha sådan tur, att Du finner någon annan, som också forskar i Din släkt. Sådana sammanträffanden inträffar inte allt för sällan.

Har Du inte börjat släktforska än? Då rekommenderar vi Dig att gå en nybörjarkurs i något studieförbund. Det tjänar Du på.

TSFF bildades 1986. Föreningens mål är att främja släkt- och lokalhistorisk forskning.

TSFF är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund. Härigenom får vi nya impulser samt tillgång till en imponerande föreläsarbank

Större aktiviteter genomföres i samverkan med andra lokalföreningar. De regionala samarbetena har visat sig vara mycket bra för såväl föreningens som för släktforskarens egen utveckling

Föreningen är politiskt och religiöst helt obunden.

 

VAR finns föreningen?

Töreboda - där korsar Västra Stambanan Göta Kanal. Här möter också den bördiga Västgötaslätten Tivedens vildmarker med urskog och orörd natur. De stora sjöarna Unden, Viken, Ymsen samt den kända fågelsjön Östen begränsar kommunen i öster och väster. Det är gott om fiskrika och badvänliga sjöar som ger landskapet liv och omväxling med möjligheter till ett rikt varierat friluftsliv. Uråldriga kulturplatser och medeltida kyrkor, fornborgar och fornminnen, biologiskt och geologiskt intressanta utflyktsmål ger fritid och utflykter ett rikt innehåll. Här finns stugor att hyra, härliga cykelvägar och kanotleder, t.ex. längs Göta Kanal och i Tiveden. Utrymme för camping och bad i ro och avskildhet. Men också tillgång till livlig samvaro i ett samhälle med expanderande industri och med all den service turister och besökare behöver.

Färjan Lina är Sveriges utan jämförelse minsta reguljära färja. Den går tvärs över Göta kanal inne i Töreboda samhälle och den korta färden tar bara 15-20 sekunder. Företeelsen att transportera folk över kanalen startade 1918 av en pensionerad lokförare vars namn var Oskar Lindhult. Han "vickade" en eka fram och tillbaka över kanalen. Priset var då 5 öre. År 1930 tog "skepparn" Karl, Färje-Karl, Andersson över. Han fick tillstånd att spänna en lina över kanalen därav "Färjan Lina".

/img_20220610_094252.jpg

Forskarrum i biblioteket.

I forskarrummet finns två stycken läsapparater, två datorer med Internetuppkoppling och abonnemang på fyra betaldatabaser; Ett historienät Sverige [Arkion], Digitala forskarsalen [SVAR] samt "Kyrkböcker på Nätet" Arkiv Digital.  CD-skivorna; Sveriges Dödbok 1901 - 2013, Sveriges befolkning 1890, Sveriges befolkning 1970, Sveriges befolkning 1980, Svenska ortnamn, Emigranten 2001, Begravda i Stockholm , Klara ( människor i Klara, Stockholm 1878 - 1926), Soldatregistret, Rosenberg: Geografiskt-statistiskt handlexicon öfver Sverige samt Söderskivan finns också i datorn. Släktforskarförbundets årsböcker och en hel del släktforskarföreningars tidskrifter. Kom ihåg att beställa tid!

/img_20220315_180613.jpg